Mitä on sijoitus?

Sijoituksesta yleisesti

Välillä rottia annetaan "sijoitukseen", mikä tarkoittaa sitä, että ne eivät asu kasvattajan luona, mutta ovat siitä huolimatta hänen omistuksessaan. Täten kasvattaja tekee kaikki rottaa koskevat päätökset (erimerkiksi eläinlääkärikäyntien ja lopetuksen suhteen) ja hänet on pidettävä ajantasalla rottaan liittyvien asioiden suhteen. Useimmiten sijoitukseen annetaan potentiaalisia jalostusyksilöitä, joten on otettava huomioon siitä aiheutuvat järjestelyt. On myös toivottavaa, että sijoituskoti olisi kiinnostunut käyttämään rottaa näyttelyissä. Kasvattaja maksaa näyttelymaksut sijoitusrottien osalta.

Jos kasvattaja päättää käyttää sijoitusurosta poikasten teettämiseen, se tarkoittaa sitä, että astutettava naaras tulee uroksen luo ja asuu siellä noin viikosta jopa kuukauteen. Kun naaras on tullut tiineeksi, se palaa omaan kotiinsa, joten sijoitusuroksen omistaja ei ole vastuussa poikasista.

Sijoitusnaaraan kohdalla tilanne on päinvastainen, eli naaras lähtee astutettavaksi (jos sijoitusnaaraan omistaja ei siis ole samalla sijoitusuroksen omistaja) ja palaa tiineenä. Kasvattajan kanssa voidaan sopia, miten menetellään poikasten syntymisen ja kasvamisen suhteen, eli tapahtuuko se sijoituskodissa vai ottaako kasvattaja siksi aikaa naaraan itselleen hoitoon. Mikäli poikaset syntyvät sijoituskodissa, on poikasia käsiteltävä ja hoidettava. Poikueiden syntymiseen liittyy aina myös karsiminen, ja etenkin jos kasvattaja asuu pidemmän matkan päässä, on valmistauduttava siihen, että sen tekee itse tai etsii sellaisen ihmisen, joka sen pystyy hoitamaan. Sekä uros- että naarasrotan sijoituskoti saa osan poikasten myynnin tuloista korvaukseksi poikueen syntymiseen liittyvistä kuluista.

Sijoitusrotan ottaminen onkin ehkä paras keino saada tuntumaa kasvatukseen, koska siinä pääsee näkemään läheltä, miten asiat hoituvat, mutta suurin vastuu on siinä kuitenkin kasvattajalla. Usein sijoitusrotan luovutuksen yhdessä tehdään sopimus ja siinä voidaan sopia, että sijoitusrotan omistajuus siirtyy kasvattajalta rotan haltijalle 1-2 poikueen jälkeen, mikä on ymmärtääkseni yleisintä. Tämän jälkeen rotta on kuin mikä tahansa lemmikkirotta. Se ei kuitenkaan tarkoita, että rotalla tämänkään jälkeen saisi esimerkiksi teettää omaa poikuetta, vaan siihen pätevät lemmikkitasoisiksi myytyjen poikasten säännöt.


Omat toiveeni ja käytäntöni sijoituksen suhteen

Etsin sijoituskoteja etenkin Tampereen tienoilta, mutta kauempikin sijoituskoti käy, kunhan on valmis tarvittaessa osallistumaan rotan kuljettamiseen astutettavaksi, tms. Ehdottoman tärkeää minulle on, että rotista on aikaisempaa kokemusta, eikä niiden pidosta saisi mieluusti olla vuosien taukoa, vaan mieluusti niin, että omistaa jo rottia ja elämä niiden kanssa on muodostunut rutiiniksi. Näyttelyttäminen on erittäin toivottavaa, mutta siitäkin voidaan sopia erikseen (esimerkiksi että rotta tuodaan minulle näyttelyyn vietäväksi).

Tärkeintä on se, että pysyn ajantasalla rotan kehityksestä, etenkin fyysisestä terveydestä ja luonteesta, ja että sijoitusrotan omistajaan syntyy hyväkeskusteluyhteys ja luottamus. Minulta saa aina kysyä neuvoja, jos on jotain epäselvää tai jotain, mikä mietityttää ja muutoinkin olen valmis auttamaan ja neuvomaan. Ennen kuin annan rotan sijoitukseen, haluan tutustua edes vähän tulevaan sijoittiäitiin/-isään ja käydä katsomassa miten rottien asuminen on sijoituskodissa järjestetty.

Jos kiinnostuit tai sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä sähköpostilla osoitteeseen amilart (at) gmail.com